Penzión Margaréta

A Bősi vízierőmű

A bősi vizierőművet eredetileg a Bős-Nagymaros vízlépcsőrendszer részeként  tervezték.  Építése 1977-ben kezdődött  Magyarországgal közösen,  a magyar fél azonban 1992-ben a szerződést felmondta. Szlovákia pótmegoldásként megépítette az ún. „C¨ variánst, Dunacsúnynál szlovák területen elterelte a Dunát, és az erőművet 1992-ben  üzembe helyezték.

Az építkezés elsődleges célja a hajózási feltételek javítása, az árvízvédelem és a villanyáramtermelés volt, mindemellett fontosnak tartották, hogy a turizmus és az idegenforgalom szempontjából is kihasználható legyen.  

A Duna és a szomszédos vidék természeti szépségeit  hajókirándulásokon tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ondava hajó kétféle körutat és négyféle ismertető utat biztosít Dunacsúnyba, Párkányba, Esztergomba és Budapestre. A hajóút időtartama 1 – 5 óra az útvonal hosszától függően. 
 

A dunacsúnyi (Čunovo) vadvízi létesítmény Pozsony (Bratislava) központjától 20 km-re fekszik. Felszereltségét tekintve megfelel a legmagasabb minőségű sportcsarnokok iránt támasztott követelményeknek, tehát európai- és világszínvonalú versenyeket is lehet területén rendezni. A terület nemcsak az aktív, hivatásos víziszlalom-versenyzők és vadvízi evezősök számára nyújt edzési lehetőséget, de az amatőr sportolók számára is. 

A vízi sportokon kívül ez a terület különböző, adrenalin-szintet fokozó tevékenységeket is kínál, mint pl. a hydrospeed, vízirobogó vagy a paintbal. A területtől 1 km-re találjuk az ún. off-road pályát, melyen a látogatók buggykkal vagy négykerekű kisjárgányokkal is száguldozhatnak. Közvetlenül erről a helyről evezhetik végig az érdeklődők a Duna régi medrét – a Bodaki-ágrendszert (Bodické ramená).